Aloita tästä!
Tervetuloa:
Kuuntele alta ensimmäinen audiovalmennus:
TEHTÄVÄ KIRJA, JOSTA AUDIONAUHALLA MAINITAAN. LÖYTYY, NYT TEKSTINÄ TÄSTÄ ALTA:
Mistä tunteet tulevat?
Koemmeko positiivisia, neutraaleja vai negatiivisia tunteita riippuu täysin miten tulkitsemme ympäröivät tapahtumat ja tilanteet elämässämme. Se mitä tunnemme ei riipu tapahtumasta tai tilanteesta itsestään, vaan tulkinnastamme tapahtumaan tai tilanteeseen liittyen. Ja koska pystymme itse valitsemaan oman tulkintamme, siksi käytännössä itse valitsemme mitä tunteita me tunnemme. On erittäin voimaannuttavaa todeta, että mikään tai kukaan muu ei kontrolloi tunteitamme, kuin me itse!
Meidän on tiedostettava, että me itse rakennamme jokaisen tuntemamme tunteen. Me luomme myös negatiiviset tunteemme itse, koska niillä on meitä palveleva tarkoitus. Negatiiviset tunteet syntyvät, kun me esimerkiksi rikomme omia arvojamme vastaan tai emme toimi niin kuin tiedämme olevan meille ja tavoitteillemme oikeasti hyväksi.
Mitä tunteita sinä haluaisit tuntea?
Suurin osa ihmisistä keskittyy pelkästään omaan tunne historiaansa, eivätkä huomaa miettiä lainkaan millaisia tunteita haluasi tulevaisuudessa tuntea. Tee sinä toisin ja ota tämä mahdollisuus luoda itse tunteesi ja vaikuttaa elämänlaatuusi asettamalla itsellesi visio siitä millaisena haluat nähdä omat sisäiset kokemuksesi ja tunneympäristösi tulevaisuudessa.
Sisäinen tunneympäristösi
TUNNEINVERTAARIO -harjoitus:
Tunteiden laatu = Elämänlaatu
Elämän laatu on yhtä kuin: säännöllisesti koettujen tunteiden laatu, joten selvitä oman elämäsi laatutekijä. Mitä tunteita tunnet säännöllisesti? Kirjaa lista tunteista, joita olet säännöllisesti kokenut viimeaikoina tai kuluneen 2-4 viikon aikana?
Positiiviset tunteet:
Negatiiviset tunteet:
2. Tunteet voimavaraksi / Tunteiden rakentuminen
Tunteet Syy vs. Seuraus
Tunteet ovat seuraus kolmesta elementistä:
1) Siitä miten me valitsemme käyttää ja kohdella kehoamme (kehonkieli)
2) Siitä mihin me valitsemme keskittyä läsnä olevassa hetkessä.
3) Siitä millaisia sanoja ja merkityksiä valitsemme käyttää kuvailemaan läsnä olevan hetken
tilanteita.
Tunteet eivät siis ole syy käyttäytymisellemme, niin kuin monesti ajattelemme, vaan tarkkaan ottaen tunteet ovat seuraus siitä, miten me valitsemme toimia, ajatella ja puhua. Tosin me elämme kulttuurillisessa hypnoosissa, jossa annamme tunteidemme ohjata käyttäytymistämme, emmekä itse käyttäytymisellämme ohjaa tunteitamme. Tämän hypnoosin läpi on mahdollista kulkea päättämällä itse millaisen tunne tulevaisuuden itselleen haluaa rakentaa, asettamalla selkeän päämäärän ja säännöllisesti harjoittamalla uudenlaista tunnekolmiota (”uusi tunnekolmio = uudenlaiset tavat kohdella ja käyttää kehoasi, keskittää huomiotasi ja tulkita tapahtumia ympärilläsi.”)
Tunnekolmion avulla voimme ymmärtää miten tunteet rakentuvat:

Tunteet ovat ja ovat aina olleet hallinnassamme:
Fokus / keskittyminen
Sanat / merkitys
Tunne Kehonkieli
Muistatko tilanteen, kun olet riidellyt ystäväsi tai puolisosi kanssa täyttä päätä ja yhtäkkiä puhelin soi. Avaat puhelimen ja vastaat tyynen rauhallisesti puhelimeen omalla nimelläsi (ärsytys ja viha ovat hetkellisesti lieventyneet tai poissa kokonaan). Kun puhelu loppui saatoit jatkaa riitelyä nostaen taas ärsytyksen intensiteettiä tai jos puhelu käänsi huomiosi lopullisesti johonkin sinulle todella merkitykselliseen asiaan, niin riitelyn liikkeelle pistämät tunteet saattoivat unohtua kokonaan.
Tämä esimerkki osoittaa, että me kyllä hallitsemme omat tunteemme silloin kun me haluamme ne hallita. (Mutta useimmiten me haluamme ja valitsemme pitäytyä tarinassa, että tunteet ovat hallitsemattomia ja kontrollimme ulkopuolella.)
Entä oletko tietoinen kyvystäsi huomata hyvinkin nopeasti millaisessa tunnetilassa ystäväsi on kun tapaat hänet? Miten voit tietää, mitä ystäväsi tuntee vaikka hän ei välttämättä kerro sitä sinulle suoraan? Eikö totta, että tiedät jo miten tunnekolmio itseasiassa toimii ja että tämä ei ole sinulle mitenkään uutta asiana?
Mehän näemme heti kanssakäymisessä ihmisten kanssa heidän kehon kielestään, että ovatko he allapäin vai innostuneita, iloisia vai surullisia. Yhtälailla kommunikaatio ja sanat paljastavat jo pelkästään äänenpainollaan sen, millaisella tuulella ystäväsi tänään on. Mielenkiintoista tästä sinullekin tutusta asiasta tekee sen, että nämä huomiot ystävästäsi eivät pelkästään heijasta hänellä tällä hetkellä olevaa tunnetilaa vaan itseasiassa ovat vastuussa hänen tunnetilastaan.
Voimakas tunnekaavakin voi murtua hetkessä!
Muistatko kuinka joskus lapsena olit kiukkuinen kuin äkäpussi ja joku alkoi kutitella sinua vatsasta ja kyljistä vähän väliä ja aina hieman naurahdit, mutta palasit äkkiä kiukku tilaasi takaisin. Mutta kun hän jatkoi yhä uudestaan ja uudestaan, niin yhtäkkiä repesit nauramaan ja unohdit kiukkusi kokonaan.
Mitä tapahtui? Sinun tunnekolmiotasi muutettiin vaikuttamalla kehon kieleesi niin kauan, että kohta myös sanat ja keskittymisen kohteet muuttuivat.
Mitä tunteen rakentumiseen vaaditaan?
Tunteen rakentumiseen kehomielessämme vaaditaan kaikkien kolmion osien läsnäoloa ja siksi pelkkä positiivisten fraasien tai ajatus leikkien harjoittaminen ilman aktiivista kehollista toimintaa ei riitä. Hyvä uutinen kuitenkin on, että kun yksi kolmion osa muuttuu lähtee se jo itsestään muuttamaan kokonaisuutta. Eli muuttamalla tavanomaisia tapojasi käyttää ja kohdella kehoasi tulet muuttamaan jo suuresti omaa tunnetilaasi hetkellisesti ja jos teet tästä tavasta pysyvän tulet muuttamaan tunne kokemustasi elämästä pysyvästi.
Tunnekolmio on aina ”päällä”
On tärkeätä muistaa, että tunnekolmio toimii aina, joka hetki. Silloinkin, kun käymme sohvalle makaamaan liian pitkäksi aikaa tai annamme talven harmauden keskellä hartioiden painua kasaan - molemmat tietävät suoraa alavireistä tunnetilan heijastetta sisäiseen kokemusmaailmaamme.
Tunnekolmion kautta voit siis syventää ymmärrystäsi siitä miten rakennat tunteesi ja samalla sen tiedostaminen laittaa sinut uudenlaisen päätöksen eteen: Mitä minä haluaisin tuntea?
Nyt kun kerran tiedän miten tunteet rakentuvat ja ymmärrän miten minä voin rakentaa kokemusmaailmaani tunteita, niin mitä minä haluaisin tuntea?
Uusi vs. vanhempi psykologian kenttä
”Mitä minä haluaisin tuntea?” on itseasissa kysymys, joka erottaa vanhan psykologian kentän ja uudemman psykologian kentän toisistaan. Vanhalla kentällä kysytään kysymykset: ”Mitä sinä olet tuntenut viime aikoina?” tai ”Miltä sinusta nyt tuntuu?”. Uudemmalla kentällä taas kysytään kyllä nuo vanhatkin kysymykset, mutta ei jäädä siihen eikä tyydytä pelkästään näiden kysymysten vastauksiin, vaan kysytään uusi kysymys: ”Mitä sinä haluat tuntea?”. Tämä on niin voimallinen kysymys, että se muuttaa kaiken ja me sukellamme syvemmälle tämän kysymyksen mahdollisuuksiin seuraavilla alempana....
3. Tunteet voimavaraksi / Tunteiden käsittely taidot!
Neljä tapaa käsitellä tunteita
Millä tavoin seuraavista neljästä, sinä käsittelet tunteitasi?
95% tunteistasi toistuvat päivittäin, myös negatiiviset tunteesi ovat toistuvia. Jos opit ymmärtämään ja käsittelemään sinulla toistuvia negatiivisia tunteita tehokkaammin ja rakentavammin, pääset niistä eroon aina vain nopeammin ja nopeammin.
Miten sinä olet seuraavista neljästä tavasta käsitellyt tunteitasi menneisyydessä ja millä näistä tavoista sinä haluaisit käsitellä tunteitasi?
1. Välttely. Me kaikki tahdomme välttää kivuliaita tunteita. Seurauksena, moni meistä pyrkii välttämään tilanteita, jotka voisivat saada heidät tuntemaan pelottavia tunteita – tai vielä pahempaa, toiset ihmiset pyrkivät olemaan tuntematta mitään tunteita!
Jos ihmiset esimerkiksi pelkäävät torjutuksi tulemista, he pyrkivät välttämään kaikkia tilanteita, joissa saattaisi tulla torjutuksi. He välttelevät tai eivät avaa itseään ihmissuhteissa tai he eivät esimerkiksi pyri haastaviin työtehtäviin. Tällä tavoin tunteita käsittelemällä joutuu suureen ansaan, koska välttelemällä negatiivisia tunteita voi suojella itseään hetkellisesti, lyhyellä aikavälillä, mutta samalla suojautuminen kuitenkin estää tuntemasta juuri niitä tunteita, joita jokainen haluaa tuntea (rakkautta, intiimiyttä ja yhteyttä) kaikkein eniten. Lisäksi vältteleminen estää tuntemasta tunteita, joita on tunnettava ja opittava käsittelemään saavuttaakseen tärkeitä päämääriä. Viime kädessä totuus on se, että kukaan ei pysty olemaan tuntematta tunteita, vaikka niitä kuinka välttelisikin.
2. Yritämme kestää tunteita ja vellomme niissä. Joskus elämässä on hankalia tilanteita, isoja päätöksiä, yllättäviä töiden loppumisia, ikäviä tapahtumia, suruaikoja jne. Tällaisten tilanteiden äärellä saatamme jäädä tunteiden loukkuun ja juuttua tunnekaavoihin jäämällä ”kestämään” tilanteen nostattamia tunteita liian pitkäksi aikaa. Jokaisella tunteella on tehtävänsä, mutta tunnekehän pitkittyminen, huonon tunteen ”kestäminen” tai siinä ”vellominen” pitkiä aikoja ei ole tarpeen.
3. Kilpailemme tunteillamme. ”Annas kun kerron kuinka huonosti minulla menee tai kuinka pahalta minusta tuntuu.” Toisinaan voimme saada itsemme kiinni vertailemasta tunteidemme voimakkuuksia toisten ihmisten tunteiden ja tilanteiden kanssa. ”Ai tuoko on huonosti? Ei tuo ole vielä mitään kuunteleppas tätä.”
4. Ymmärrämme ja opimme tunteilta sekä käytämme niitä hyväksemme. Jokaisella tunteella, tulkittiin se sitten positiiviseksi tai negatiiviseksi on tarkoitus. Pysähtyessämme ymmärtämään nousevan tunteen tarkoitusta, voimme oppia kuulemaan sen mitä tunne haluaa meille viestittää. Tunne ei siis ole pelkästään tunne, jota pitää oppia kestämään vaan tunteisiin sisältyy aina jokin viesti mitä ne ovat tuomassa ja oppimalla nämä tunteiden viestit voimme oppia käyttämään tunteita hyväksemme.
Purjeveneellä purjehtiessa, se mistä päin tuuli puhaltaa ei ole niinkään tärkeää. Tärkeää on, miten purjeet asetetaan tuuleen nähden. Purjeen asento määrittää sen minne vene kulkee. Samalla tavalla on hyvä ajatella tunteiden kanssa. Kuvittele purjehtivasi tunteiden tuulissa, jolloin voit oppia käyttämään tuulia hyväksesi asettamalla purjeen oikeaan kulmaan suhteessa tuuleen, täten alat ymmärtää miten tulkita sinun tunteidesi viestejä.
Negatiivisten tunteiden ja minun sisäinen dialogi
Negatiiviset tunteet yrittävät ohjata ja auttaa: ”Jos et lähde liikkeelle, niin voimistan näitä muutosviestejä entisestään. Voimistan niitä niin kauan, että et enää pysty olemaan jumiutuneena tai kulkemaan väärään suuntaan. Jossain vaiheessa sinun on kuunneltava mitä sanon, koska olemme täällä auttamassa sinua! Totuus on, että jos et kuuntele minua, sinun tulee käymään huonosti.”
TUNTEIDEN JA MINUN DIALOGI TÄYNNÄ VÄÄRINYMMÄRRYKSIÄ...
NEGATIIVISET TUNTEET VIESTITTÄVÄT:
- Hei rakas ystäväni, haluaisin auttaa...
- Olet menossa väärään suuntaan, käänny ympäri.
- Nyt sinä et ymmärrä, keskityt vääriin asioihin ja ymmärsit väärin.
- Rikoit omia sääntöjäsi vastaan
- Nyt et osannut kertoa itsellesi, etkä muille mitä oikeasti haluat. Selkeytä mitä haluat ja harjoittele kommunikoimaan se itsellesi ja muille paremmin.
- Tsemppaa ja yritä uudelleen.
- Teit väärin toista kohtaan, hyvitä tekosi ja pyydä anteeksi.
- Anna itsellesi anteeksi. Teit parhaasi niillä resursseilla mitä sinulla oli. Se riittää. Mene eteenpäin, aloita alusta.
- Odotat itseltäsi liikaa, aseta odotuksesi inhimillisemmin ja jatka hyvää työtäsi.
- Hei et voi tehdä kaikkea kerralla ja vastata kaikkien vaatimuksiin. Tarkenna mikä on sinulle tärkeää ja aloita tekemään yksi asia kerrallaan, tärkeimmästä asiasta alkaen.
- Selvitä mitä todella haluat ja lähde tekemään töitä sen eteen.
Copyright 2014 - 2017, Heikki Harju, www.heikkiharju.com
MITEN MINÄ YMMÄRRÄN YLLÄOLEVAT NEGATIIVISEN TUNTEEN VIESTIT: Miksi minä joudun kestämään, miten voisin välttää, miksi minulla on enemmän kuin muilla näitä negatiivisia tunteita kuten: epävarmuutta, stressiä ja pelkoa, satutetuksi tulemista, hermostuneisuutta ja vihaa, turhautumista ja pettymyksiä, riittämättömyyttä ja arvottomuutta, ylikuormitusta, toivottomuutta ja masennusta, yksinäisyyttä ja erillisyyden tunnetta?
MILLÄ MUULLA TAVOIN YMMÄRRÄN VÄÄRIN: No ei sille voi mitään, kun on huono fiilis. Koitan kestää. Teen sitten jotain, kun tämä tunne menee ohi ja on parempi fiilis. Antakaa, kun kerron kuinka kamalaa minulla on. Miksei kukaan ymmärrä minua? Pakko vain kestää tämä. Ei tässä mitään, kaikki ihan ok. Minun elämä, ihmiset ja maailma on ihan perseestä, jos ne vain tajuaisivat. Minä kestän tämän ja näytän vielä joskus muille. Sitten joskus kaikki tulee olemaan paremmin. Joskus joku vielä ymmärtää minua!
NEGATIIVISET TUNTEET YRITTÄVÄT VIELÄ VIESTITTÄÄ:
-Hei älä jää siihen jumittamaan. Mene eteenpäin. Katso tarkemmin. Katso laajemmin. Ymmärrä myös muut vaihtoehdot. Muuta suuntaa. Lähde liikkeelle.
-Jos et lähde liikkeelle, niin voimistan näitä muutosviestejä entisestään. Voimistan niitä niin kauan, että et enää pysty olemaan paikallasi tai kulkemaan väärään suuntaan.
-Jossain vaiheessa sinun on kuunneltava mitä sanon, koska olemme täällä auttamassa sinua! Olemme samalla puolella!
- Oikeasti, jos et nyt lähde liikkeelle, niin annan sinulle niin paljon negatiivisia tunteita, ettet varmasti jää siihen jumittamaan.
-Totuus on, että jos et kuuntele minua, sinun tulee käymään huonosti.
NEGATIIVISET TUNTEET KUITTAAVAT VIELÄ:
- Muista, että kun pysyt aktiivisesti ja rohkeasti liikkeessä sydämesi mukaiseen suuntaan, niin et
tarvitse meitä ohjaamaan kulkuasi! <3
Negatiivisten tunteiden tarkoitus ja viestit
Negatiiviset tunteet ovat henkilökohtaisia viestejä yksilölle itselleen, joka niitä kokee. Tunteet, olivat ne sitten positiivisia tai negatiivisia, eivät määräydy ympäristön tapahtumien mukaan, vaan ovat suorassa suhteessa siihen miten yksilö itse tulkitsee tapahtumien ympärillään tarkoittavan hänelle itselleen.
Kun yksilö muuttaa omaa tulkintaansa tapahtumista, hän samaan aikaan muuttaa tunnettaan liittyen tapahtumaan, tilanteeseen tai asiaan. Tästä seuraa, että yksilöllä itsellä on aina henkilökohtainen kyky, mahdollisuus ja vastuu ohjata omaa tunnetilaansa, riippumatta ympäröivistä olosuhteista.
Me olemme kulttuurillisesti ymmärtäneet negatiivisten tunteiden viestit väärin. Useimmiten negatiiviset tunteet saavat meidät jumittamaan samoissa kaavoissa ja välttelemään tunteita kokonaan, pyrkimään kestämään tilanteet ja vellomaan omissa tunteissamme tai väittelemään lähipiirimme kanssa kenellä menee huonoimmin taloudellisesti, ihmissuhteissa, tunne-elämässä tai elämässä yleensä.
Mikään edellisistä ei ole tietenkään rakentava, kehittävä, saati sitten positiivisia tunteita synnyttävä tapa käsitellä tunteita. Niinkuin jo edellä on mainittu niin paras ja inhimillisellä tasolla kehittävin tapa käsitellä tunteita on pyrkiä ymmärtämään ja oppia käyttämään tunteita hyödykseen.
Jokaisella negatiivisella tunteella on tarkka ja tärkeä viesti!
Syy siihen miksi me koemme/rakennamme negatiivisia tunteita on, että niiden avulla me viestitämme itsellemme, että olemme kulkemassa väärään suuntaan, olemme esimerkiksi rikkoneet tai aikomassa rikkoa omia sääntöjämme ja arvojamme tai ihan konkreettisesti tekemässä jotain mikä kuljettaa elämäämme täysin päinvastaiseen suuntaan mihin aidosti haluamme kulkea.
Negatiiviset tunteet pyytävät meitä aina muuttamaan jotain? Negatiiviset tunteet pyytävät meitä joko muuttamaan sitä, miten asioihin suhtaudumme, mihin keskitymme ja mitä ajattelemme tai ne pyytävät meitä muuttamaan sitä tapaa miten käyttäydymme ja kommunikoimme muille ja itsellemme. NEGATIIVINEN TUNNE VIESTII SIIS AINA MUUTOKSEN TARPEESTA!
Se mitä negatiivisen tunneviestin äärellä meidän tulee muuttaa on jotain seuraavista:
1)Keskittymisen kohde/näkökulma
2) Tulkinta tilanteista/tapahtumista/asioista toisin sanoen merkitys, jonka annamme läsnä olevalle tilanteelle tai keskittymisemme kohteelle.
3) Oma toiminta, käyttäytyminen tai tapa kommunikoida
Tutustu negatiivisiin tunteisiisi - selvitä negatiivisten tunteiden viestit!
10 tunne kategoriaa, jotka pyytävät sinua muuttamaan toimintaasi/tulkintaasi
(Tunnekategoriat ovat lainattu/peilattu Anthony Robbinsin opeista muuntaen meille suomalaisille sopiviksi!)
Jos tunnet...
1. Epämukavuutta >> Viesti on: Muuta tapaasi käyttää kehoasi, selkeytä mitä sinä haluat ja tee heti jotain sen suuntaisesti (ja huomaat kuinka tunnetilasi muuttuu hetkessä voimaannuttavammaksi!)
2. Pelkoa / pelon tunne >> Viesti on: Pelko kysyy: oletko valmistautunut? Oletko valmis toimimaan. Se pyytää valmistautumaan toimintaan. Pelko viestittää: valmistaudu, ole valmiina toimimaan. (Pelko auttaa myös keskittymään ja välttämään turhia huolimattomuus virheitä.)
3. Loukatuksi tuleminen >> Viesti on: Odotuksesi eivät ole täyttyneet ja tunnet menettäneesi jotain. Muuta omia odotuksiasi, käyttäytymistäsi tai tapaasi ilmaista tarpeitasi ja halujasi muille.
4. Vihan tunne >> Viesti on: Suojelee ja puolustaa sitä mikä sinulle on tärkeätä. Viesti: Sinun rajojasi tai tärkeää sääntöäsi on rikottu. Vihaa voit käyttää puhtaimmillaan vastaamalla rajojasi uhkaavalle ihmiselle: EI. (Tai jos olet vihainen omasta toiminnastasi, niin rajaat vihan avulla huonon toiminta- mallisi itsesi ulkopuolelle, etkä anna itsesi enää toimia tuolla tuhoisalla tavalla. Viha pitää sisällään suuren voiman muutoksen tueksi!)
Kerro rajojasi uhkaavalle henkilölle: Saattaa olla, että minulla on eri standardit kuin teillä ja tarvitsen teidän apua
tässä aiheessa / kys. tilanteessa, jotta löydämme yhteisen sävelen.
Silloin kun ympäristö ei kaikesta kommunikoinnistasi huolimatta kunnioita rajojasi, niin viha on se tunne jonka voimalla voit kuljettaa itsesi pois paikasta, jossa sinua ei arvosteta, paikkaan jossa sinua arvostetaan!
5. Turhautuminen >> Viesti on: Sinun täytyy muuttaa lähestymistapaasi saavuttaaksesi tavoitteesi.
6. Pettymys >> Viesti on: Odotuksesi eivät välttämättä ole sopivia kyseiseen tilanteeseen. Tarkista odotuksesi ja tarkastele tilannetta uudesta näkökulmasta ja etsi voimaannuttavampi tulkinta!
7. Syyllisyys tai katumus >> Viesti on:Olet rikkonut omia sääntöjäsi / standardejasi. Sinun on varmistettava, että et vahingoita omia arvojasi enää toisten.
8. Riittämättömyys >> Viesti on: Sinun on kehityttävä siinä mitä teet tai muutettava vertailuasteikkoa, jolla vertaat osaamistasi: Odotukset itsellesi saattavat olla liian vaikeita, jopa mahdottomia täyttää.
9. Ylikuormitus, toivottomuus, masennus >> Viesti on:Sinun pitää priorisoida ja aktivoitua ohjaamaan omaa elämääsi haluamaasi suuntaan. Tee lista asioista jotka haluat saada / pitää saada tehdyksi ja järjestä ne tärkeys järjestykseen. Aloita tekeminen listasi ensimmäisestä kohdasta.
10. Yksinäisyys >> Viesti on: Tarvitset yhteyden ihmisiin, itseesi tai ylipäänsä vahvan yhteyden tunteen! – Ota yhteyttä johonkuhun tai johonkin! (Voit vahvistaa yhteyttä, itseesi, luontoon, ideaan, yhteisöön tai toiseen ihmiseen).
Askeleet negatiivisten tunteiden käsittelyn:
-
Huomaa tunne! Kysy itseltäsi: Mitä tunnen juuri nyt? Tunnista tunne? Pysähdy sen äärelle.Heti kun tunnistat mitä tunnet, tunne muuttaa muotoaan. Siitä tulee tarkastelun kohde ja jo tämä laimentaa tunteen voimaa hallita sinua. Parhaimmillaan tämä ensimmäinen askel toimii, jos kirjoitat tunteen paperille tarkasteltavaksi.
-
Arvosta tunnetta! Kysy itseltäsi: Mitä tunne yrittää saada minua huomaamaan, mitä se pyytää muuttamaan? Pyytääkö tunne muuttamaan näkökulmaasi, tulkintaasi vai käyttäytymistäsi/ kommunikointiasi?
-
Huomaa miten rakennat tunteen tällä hetkellä:
-
⁃ Mihin sinun tulee keskittyä, jotta voit tuntea tämän tunteen?
-
⁃ Miten sinun tulee tulkita huomiosi/tilanne jossa olet, jotta voit tuntea tämän
tunteen!
-
⁃ Miten sinun tulee käyttää kehoasi, jotta voit tuntea tämän tunteen?
-
-
Kun tunteen viesti on tullut perille ja tiedostat, millaisen tunnekolmion kautta rakennat tunteen on aika johtaa itseäsi ja tunteitasi. Kysy itseltäsi: Mitä minä haluaisin tuntea juuri nyt?
-
Kun tiedät mitä haluat tuntea, kysy itseltäsi: Miten minun tulee tämä tilanne tulkita, jotta voin tuntea haluamani tunteen? Mihin uuteen minun pitää alkaa keskittymään? Entä mitä uutta minun tulee tehdä kehollani tai miten minun tulee toimia ja kommunikoida, jotta voin tuntea haluamani tunteen?
-
Ota ensimmäiset askeleet kaikella voimallasi edellisen kohdan ideoidesi mukaan ja huomaat rakentavasi uusia tunteita elämääsi hetkessä? Samalla huomaat toimivasi uudella tavalla ja tasolla tilanteissa, joissa ennen ehkä jäit jumiin/tunteidesi vangiksi. Tästä uudesta tavasta seuraa pidemmällä aikavälillä uudenlaisia tuloksia sekä tunne-elämääsi, että elämän laatuusi.
Muista! Edeltävien tunteiden käsittelyn vaiheiden tarkoitus ei ole, että et enää koskaan tuntisi negativiisia tunteita. Se ei ole todellisuutta. Itseasiassa se heikentäisi kykyäsi ohjata itseäsi ja elämääsi haluamaasi suuntaan. Se olisi katastrofaalista!
Negatiivisten tunteiden käsittely askeleiden oppimisen myötä sinun on mahdollista kohdata negatiiviset tunteet itsevarmemmin ja nopeammin, koska tiedät että osaat käsitellä ne rakentavasti. Lisäksi opit tiedostamaan tehokkaammin mitä kyseiset tunteet viestittävät sinulle ja osaat ohjata toimintaasi tehokkaammin viestien mukaan. Tämän kaiken seurauksena tunnet vähemmän negatiivisia tunteita, mutta ei siksi, että välttelisit niitä tai tukahduttaisit niitä, vaan siksi, että kohtaat ne, tiedostat niiden viestit ja muunnat sitten tunnetilasi voimaannuttamaan sinut kohti sinulle tärkeätä elämän suuntaa! Muista aina, että sinä johdat tunteitasi - ei kukaan muu!